top of page

Wijkwaarden Oude Noorden

In het Oude Noorden zijn er verschillende organisaties voor kinderen in de wijk zoals basisscholen, het CJG, SOL en natuurlijk Kipa. Deze organisaties werken allemaal met een eigen pedagogisch systeem: een methode om met kinderen om te gaan. De Wijkwaarden staan voor wat wij gezamelijk willen leren aan de kinderen van het Oude Noorden .

Hoe beter we samenwerken, hoe prettiger de wijk wordt.

 

De Wijkwaarden zijn tot stand gekomen door samenwerking van Kipa met partners uit het onderwijs, CJG, gemeente Rotterdam, sportverenigingen, het Wijkteam, hulpverlening, Opvoedwinkel Twinkeltje, politie en andere organisaties. Samen helpen we de kinderen opgroeien. Iedereen in de wijk is nodig: natuurlijk de ouders, maar ook de leerkracht, spelmakers en jeugdwerkers, trainers en coaches, de wijkagent en de buurvrouw of buurman.

 

Samen delen we één visie en handelen we vanuit de vier Wijkwaarden:

 

Positiviteit: wacht niet op een goede dag, maak er één.

Dit kun je bijvoorbeeld zien door een positief zelfbeeld, gezonde communicatie, een open houding en het pakken van kansen. Positiviteit is het vermogen om je eigen slingers op te hangen. Straal het uit en je krijgt het terug. Iedereen heeft een eigen vorm van positiviteit.

 

Autonomie: Ik ben ik en jij bent jij.

Autonomie herken je bijvoorbeeld door: verantwoorde keuzes maken, een positief en realistisch zelfbeeld hebben, planningen kunnen maken, afspraken nakomen. Autonomie is eigenlijk het vermogen om zelfstandig verantwoord te kunnen handelen. Dit kan als uitdagend en ingewikkeld worden ervaren, maar het kan ook controle geven over je eigen leven.

 

Creativiteit: anders is ook leuk.

Creativiteit kan zich op verschillende manieren uiten: kunstzinnig, sportief, muzikaal, etc. Creatief denken is eigenlijk het vermogen om nieuwe dingen te verzinnen en om alledaagse situaties in een nieuw licht te kunnen zien. Dit kan als spannend of onwennig worden ervaren, maar het kan ook erg leuk en verfrissend zijn.

 

Respect: respect voor een ander begint bij jezelf.

Je kunt respect voor een ander tonen door bijvoorbeeld iemand te helpen, ‘sorry’ te zeggen als je een fout maakt of juist te luisteren naar de mening van een ander. Respect voor jezelf hebben is ook heel belangrijk. Zelfrespect kun je bijvoorbeeld laten zien door rustig aan te geven wat je grenzen zijn en door om hulp te vragen als je dat nodig hebt.

 

de tekst gaat verder onder de afbeelding. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

 

 

De spelmakers van Kipa leren de kinderen spelenderwijs deze Wijkwaarden aan. Daarbij houden ze rekening met de leeftijd van de kinderen. Samen met de wijkpartners organiseren we activiteiten zoals de Bruisende Woensdagen en het Feestival, waarbij de Wijkwaarden centraal staan. Op deze manier levert Kipa een concrete bijdrage aan kansrijk opgroeien, de groei van gezondheid en groei van de veiligheid in de wijk.

In het filmpje hieronder worden de Wijkwaarden van het Oude Noorden uitgelegd.

2024 Wijkwaarden.jpg
bottom of page