top of page

KiWi
Kindvriendelijke Route

In 2013  is  er iets moois tot bloei gekomen in het Oude Noorden in Rotterdam: de Kindvriendelijke Route. Kinderen hebben daarin een grote rol gespeeld. Zij noemen de route de KiWi-route. In het voortraject hebben de KiWiverkenners, een groep kinderen van de drie basisscholen die aan de route liggen (Het Plein, De Prinses Julianaschool en De Klimop) de wijk onderzocht. Zij hebben bedacht hoe de wijk er voor hen prettiger uit zou kunnen zien. Toen is ook het idee ontstaan om fantasiedieren in hun eigen wijk een plek te geven: de Wijkdieren.

 

Veertien spannende, fantasievolle dieren zijn door de KiWi-verkenners bedacht en gepresenteerd in het KiWi-journaal dat je op ons YouTube kanaal kunt vinden. Uit deze veertien dieren zijn met een minilespakket en een stemronde op de scholen door meer dan driehonderd kinderen de 7 KiWi-dierennamen gekozen. Onder begeleiding van kunstenaars hebben kinderen de dieren in het atelier van Kinderparadijs Meidoorn tot leven gewekt en vorm gegeven. Hierbij hebben zij verschillende technieken en materialen gebruikt: van ijzerdraad tot klei, van schilderwerk tot houtzagen. De wijkdieren hebben hun sporen op de route wel verdiend, letterlijk en figuurlijk. Kinderen hebben van ieder dier voetstapsporen gemaakt die in stoeptegels zijn ingelegd en die de route verbinden. Want ’s nachts... komen de wijkdieren tot leven! De straat waar de wijkdieren wonen is zelfs naar hen vernoemd met een echt straatnaambord!

Ook hangen er op de route opdrachtborden waar leuke spelletjes en opdrachten te doen zijn. Zo staan langs de route bijvoorbeeld een  springtouw-paal, een meetlat, er zijn krijtborden en knikkerpotjes. En natuurlijk heel veel groen! De KiWi-route is er nog steeds! Ga jij ook op avontuur?

 

bottom of page