top of page

Kipa bij de melkboer

Het is bijna overal te koop en veel mensen drinken het elke dag: melk! Hoe wordt dit eigenlijk gemaakt en waar komt het vandaan? De kinderen van het Kinderparadijs weten er nu alles van. Zij waren namelijk boer voor één dag!

Op woensdag 5 april waren zij – met de organisatie de Stad Uit - te gast op Biologische Melkboerderij Gravesteijn. Zij leerden van alles over het werk op een melkboerderij. De kinderen konden de dieren zelf voeren en zien hoe de koeien werden gemolken. Samen met de boer hebben ze geknuffeld met koe Guusje, waarna één van de kinderen (8 jaar) een speciale ervaring deelde: “Kijk mijn hele hand is nat, koeien hebben echt een ruwe tong!"


Hoe groot wordt een koe?


Een speurtocht bracht hen op allerlei bijzondere plekken op de boerderij. In de schuur ontdekten zij allerlei machines en in de stal zagen ze een melktank en vele koeien. Over de hele boerderij waren heerlijke koeienvlaaien te vinden. De kinderen mochten vervolgens vragen stellen aan de boer. Verschillende vragen kwamen voorbij, zoals: “Hoe groot wordt een koe?”, “Worden deze koeien ook geslacht?” en “Hoe wordt een kalfje geboren?”. Ze kregen antwoord op alle vragen en kwamen er ook achter dat koeien ongeveer 20 minuten per dag slapen en dat de boer heel vroeg moet opstaan om de koe twee keer per dag te melken.


Ik wist niet dat de natuur zo leuk was!


Verder mochten de kinderen allerlei andere activiteiten doen. Ze gingen grutto’s, torenvalken en andere vogels spotten in het weiland samen met een vogelaar. Alle zintuigen werden vervolgens geprikkeld door in de bermen te struinen op zoek naar bijzondere planten. “Ik wist niet dat de natuur zo leuk was!”, zei een kind (11 jaar) na het spotten van meerdere vogels. Tenslotte hebben ze met opperste concentratie en nieuwsgierigheid braakballen van de uil ontleed. Deze ballen zitten vol met botjes en andere resten van kleine knaagdieren. Ze konden dan precies zien welke diertje de laatste maaltijd van de uil is geweest. Tijdens het uitpluizen van de uilenbal riep een kind (10 jaar) vol overtuiging: “Ik wil wetenschapper worden!”. Kortom, het was een prachtige en leerzame dag vol avontuur!Recent Posts

See All

Comments


bottom of page